• Tvorivé dielne v Skanzene ľudovej architektúry v Martine

          • ...ako sme si rozprávali o ľudových zvykoch a tradíciách jarného obdobia.

            Hviezdičky a Slniečka sa zúčastnili tvorivých dielní v Skanzene ľudovej architektúry v Martine. Oboznámili sa so zvykmi a tradíciami jarného obdobia, so stavením májov. Vyskúšali si tradičný ľudový odev. Pre mamičky vyrobili pekné darčeky. Oboznámili sa s pôvodnou ľudovou architektúrou. Zaujali ich rôzne stroje a nástroje, ktoré ľudia v minulosti využívali pri svojej práci. 

          • MDD v MŠ Jablonové

          • Medzinárodný deň detí v MŠ v Jablonovom sme organizovali na námet rozprávky: "Ako škôlkari Kubkovi a Maťkovi na salaši pomáhali". Deti si spoločne s pani učiteľkami vyrobili krásne tričká. Pri súťažiach a hrách pastieri demikát varili, halušky jedli, zemiaky do košov triafali, vajíčka na lyžici nosili, prekážky prekonávali, Dunčovia ovečky zavracali,... a všetci sa úžasne zabávali!!!

          • MDD v škole

          • Dňa 1. júna zorganizovala naša škola pre žiakov skvelý Deň detí.

            Najskôr sme si všetci zatancovali spoločný tanec.

            Potom sa žiaci zúčastnili športových a vedomostných súťaží, kde ich potrápili deviataci. Fúrik, švihadlo, skákanie vo vreci, ale aj jazykolamy, hlavolamy a hlavne matematika niektorých žiakov trocha zaskočili. Každý to však úspešne zvládol a všetci dostali za námahu sladkú odmenu.

            ​​Na záver prišli hasiči – DHZ Kolárovice a pripravili pre žiakov penovú show. Bublinky boli pre deti jedinečným zážitkom. Najmä malí žiaci sa dosýta  vyšantili a vybláznili, no ani tí starší  neodolali mäkkej pene.

             

            Návštevu hasičov nám sprostrtedkovala  predsedníčka rady školy Mgr. Ivana Mičuchová, za čo jej touto cestou chceme povedať veľké „ďakujeme". 

            Okrem peny hasiči deťom poskytli aj studenú sprchu z hasičských hadíc, ktorá bola v teplom júnovom dni veľmi vítaným osviežením.

            Veríme, že tento deň bol pre deti nezabudnuteľný a všetci si ho užili.

             

             

          • Thurzova kreatívna Bytča

          • Okresný úrad Bytča a Štátny archív v Žiline so sídlom v Bytči vyhlásil

            výtvarnú a literárnu súťaž mladých tvorcov - „Thurzova kreatívna Bytča" ,

            do ktorej sa zapojili svojimi prácami aj žiaci našej školy.

            Práce žiakov 8. ročníka.

            Práce žiakov 4. ročníka.

            Práca žiačky 7. ročníka

          • MDD v MŠ Súľov-Hradná

          • MDD v MŠ Súľov-Hradná

            Dnes sme v našej Materskej škole v Súľove oslávili s deťmi medzinárodný deň detí. V spolupráci s DHZ Hradná sa nám poradilo pripraviť pre deti zaujímavý program. Dobrovolný hasič p. Smatana si pripravil zaujimavú besedu o práci dobrovoľných hasičov, deti si mohli vyskúšať striekať z hadice, vakov, vyskúsať si prilbu, odniesť sa v záchranárskom vaku. Sladkých odmien nebolo málo, ale najväšiu radosť mali deti z bublinkovej peny, v ktorej sa poriadne vyšantili. 

          • Sláva nášmu výletu, nezmokli sme, už sme tu .....

          • Aj toto sme si mohli zaspievať, keď sme sa posledný tohtoročný májový deň vrátili podvečer domov z vydareného koncoročného výletu. Naším cieľom bola čarokrásna Orava, kraj rozprávkovej  prírody, dávnych povestí a plný tradícií našich múdrych predkov.

            Po takmer dvojhodinovej ceste autobusom žiakov 5., 6. a 7. ročníka privítalo Múzeum oravskej dediny v Zuberci – Brestovej,  ktorého expozície sú súčasťou Oravského múzea v Dolnom Kubíne. V skanzene sa tento deň konalo tradičné podujatie „Zahrajme sa ako kedysi“. Žiaci hravou a pútavou formou získavali nové poznatky, súťažili,  tvorili a zároveň sa hrali tak, ako to robili ľudia kedysi. Tradičné remeslá im predstavili hrnčiari, drotári, rezbári, tkáči, keramikári a iní zruční remeselníci.  Deti prežili atmosféru starodávnej školy, dozvedeli sa veľa zaujímavého o spôsobe bývania na dedine v minulosti. Pochopili, že práca bola v minulosti základnou podmienkou prežitia celej rodiny a dediny. A deti boli jej plnohodnotnou súčasťou.

            Po viac ako troch hodinách strávených v skanzene sme navštívili majestátny Oravský hrad. Výklad sprievodkyne plný nových informácií a vystavené expozície obohatili naše doterajšie vedomosti z histórie, geografie, biológie, literatúry a národopisu.

            Bonusom celého výletu bolo ukážkové jarné počasie. Všetci sme v dobrej nálade prežili deň plný slnka, smiechu, pesničiek. Spomienky a drobné suveníry nám ho budú ešte dlho pripomínať.

            Tak určite niekedy nabudúce, krásna Orava.

          • Naša pani učiteľka Katka sa vydáva

          • V sobotu 27. mája zazvonili svadobné zvony pre našu pani učiteľku Katku a jej snúbenca Tomáša! Mladomanželom želáme veľa lásky a  porozumenia na spoločnej ceste životom!!!

             

          • Tretiacka hodina matematiky

          • Tretiaci zažili radosť z matematiky. Pomocu hier trénovali a precvičovali dané učivo. Rozvíjali logické myslenie, ktoré je jednou z kľúčových vlastností, ktoré bude dieťa v živote potrebovať. Využije ho nielen v škole pri riešení matematických úloh, ale aj v bežnom živote, kde bude pripravené kriticky rozmýšať nad informáciami. 

          • Zručnosti našich žiakov

          • Šijeme vrecia, šijeme.

            Čo s nimi robiť budeme?

            Z mesta do mesta, široká je cesta,

            predávať ich pôjdeme.

            S nitkou sme vyšívali aj papier na hodine výtvarnej výchovy.

            Nitku sme využili nielen na vyšívanie.

          • Ročné obdobia očami šiestakov

          • Žijeme na Slovensku. Máme to šťastie, že v našej krajine sa ešte stále striedajú štyri ročné obdobia. Poteší nás, keď voňavú a spevavú jar vystrieda leto plné slnka, vody a oddychu. Potom viacerých prekvapí babie leto a farebné lístie. Nakoniec sa ohlási mrazivá, ale čarovná zima. Naši šiestaci si 4 ročné obdobia vybrali ako tému svojich prác zo slovenského jazyka. Vo dvojiciach pripravili plagáty. Snažili sa zachytiť podstatné informácie, sviatky, pranostiky či predmety, ktoré charakterizujú dané obdobie roka. Či sa im to podarilo, posúďte sami.

          • Deň včiel v našej škole

          • ​​​​​​S nastupujúcou voňavou a prebúdzajúcou sa jarou nás čoraz častejšie teší pohľad na rozkvitnuté lúky, stromy, záhrady. Táto krehká krása robí radosť nielen nám, no predovšetkým rôznym druhom hmyzu.

            20. máj každoročne patrí včelám. O ich dôležitosti pre ľudský život niet pochýb. Väčšina  z nás sa vždy poteší ich sladkému produktu – medu a zdravým pochúťkam z neho vytvoreným. Preto sme sa tento rok rozhodli vytvoriť výstavu receptov, v ktorých je med základnou surovinou. Žiaci priblížili ich rodinné recepty svojim spolužiakom, siedmaci si na jednom koláči vďaka svojej spolužiačke Deniske aj pochutili. Recepty overené, vyskúšané, zdedené po babke či niekým podarované rozveselili priestory školy.

            V školskej záhrade  zasa pribudli úplne nové žiakmi vytvorené krásne originálne hmyzie hotely. Stačí sa už iba nasťahovať, milé chrobáčiky

          • Školské výlety sa začali

          • Výlet žiakov 1. stupňa

            Dňa 16.5.2023 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili koncoročného školského výletu.

            Navštívili sme Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej.

            V Čičmanoch sme sa oboznámili so životom našich predkov a učarovali nám čičmianske vzory na dreveniciach.

            V Rajeckých Tepliciach sme spoznali rozmanitú históriu dopravy v miestnom múzeu. Domov sme sa vrátili plní zážitkov.

          • Vystúpenie v klube dôchodcov Súľov

          • 18.5.2023 deti z MŠ Súľov - Hradná vystupovali s programom ku dňu matiek v klube dôchodcov. Vystúpenie sa deťom vydarilo na jednotku a odmena bola veľmi sladká. Ďakujeme klubu za môžnosť reprezentovať našu MŠ Súlov - Hradná.

          • Zapísaná myšlienka sa uchovala

          • Aj toto je názov jedného z učív, ktoré napĺňa hodiny dejepisu v 5. ročníku. Žiaci sa dozvedia o tom, aké zložité, no veľmi dôležité pre ľudský život,  bolo vytvorenie znakov a neskôr písmen, pomocou ktorých si naši predkovia odovzdávali a zapisovali informácie. Aj vďaka týmto ich zápisom sme nielen my, no aj mnohé generácie pred nami, mohli pochopiť súvislosti a mnohé udalosti z histórie ľudstva.

            Naši piataci sa zahrali na „pisárov dávnych čias“.  Vyskúšali si, aké zložité bolo písať klinovým písmom, ktoré ako prví začali používať Sumeri v dávnej Mezopotámii.

            Naším prvým „pokusom“ bol zápis svojho krstného mena, ktorý mnohých aj trochu potrápil. Uznali, že používať klin, ktorým sa vpisovalo na hlinené tabuľky, muselo byť veľmi náročné.  Byť  totiž pisárom v dobách Sumerov si vyžadovalo veľa ľudskej zručnosti a vzdelanosti, ktorá určite nebola samozrejmosťou ako je to dnes. Všetci piataci však súhlasili s tým, že písať dnešnou latinkou je jednoznačne ľahšie a jednoduchšie. No správne je používať sa tiež treba naučiť.

        • Krásny Deň matiek
          • Krásny Deň matiek

          • Mamička mi dáva boštek na líčko i malý noštek.

            V náručí ma zohrieva, i pesničku zaspieva.

            Pofúka mi boľačku, utrie slzu na líčku.

             

            Podrží ma za ručičku,

            keď kráčame po chodníčku.

             

            Mamička mi hladí vlásky

            a ja viem, že je to z lásky.

            Vždy je pri mne, ľúbi ma,

            mamka moja jediná!

            zdroj internet

             

          • ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ

          • Chlapci z druhého stupňa   9. 5. 2023  reprezentovali školu  v okresnom kole školského pohára SFZ.  

             Boli to: Gajdoš Martin, Mosor Filip, Rambala Jozef, Dodek Adrián, Šípovský Peter, Hryha Michael, Majtán Marcel, Tarhaj Patrik

            Zúčastneným ďakujeme.

          • Šaliansky Maťko - celonárodné kolo

          • 21. apríla sa konal 28. ročník Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského. 

             

            Michal Hrehor získal 1. miesto v prednese slovenských povestí. 

            Tento rok sa celoštátneho kola v Šali zúčastnilo 23 recitátorov. Celoštátne kolo prebiehalo v troch kategóriách. V prvej kategórii súťažia žiaci 2. a 3. ročníka základných škôl (ZŠ), v druhej žiaci 4. a 5. ročník ZŠ a v tretej žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ.

            V porote bývajú každý rok aj významné osobnosti. Tento rok mala premiéru Ľubica Vráblicová, divadelná a dabingová herečka. „K poézii a k próze mám veľmi blízko. Ešte nevieme, aký potenciál majú v sebe mladí ľudia, ktorí sa, našťastie, venujú poézii a próze a ctia si hovorené slovo, to sa dozvieme dnes,“ povedala pre nás pred začiatkom súťaže.

            Neoddeliteľnou súčasťou súťaže je aj herečka Ida Rapaičová, pozvanie prijala aj členka Matice Slovenskej Dáša Machálová. „Ja sama som v detstve recitovávala, neskôr moderovala. Môj manžel bol spisovateľ a keďže už nie je medzi nami, nahradila som ho na súťaži v porote ja a som za to veľmi vďačná, chodím sem rada,“ vyjadrila sa k súťaži pre médiá. Súťaž si za roky obľúbil aj exprezident Ivan Gašparovič, ktorý do Šale pravidelne chodieval na celoštátne kolo a poctil návštevou aj 28. ročník súťaže.

            Hlavným organizátorom súťaže je Mo MS Šaľa a redakcia časopisu Slniečko v spolupráci s Maticou slovenskou v Martine a v Bratislave, Ministerstvom kultúry SR, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národným osvetovým centrom, mestom Šaľa a v spolupráci s regionálnymi úradmi školskej správy v sídle kraja a Mo MS na Slovensku.

            „Šaliansky Maťko síce starne, ale zdá sa nám, že sa aj zvyšuje kvalita prednesu detí. Je to vďaka učiteľom z celého Slovenska, ktorí ich poctivo pripravujú,“ zhodnotil pre nás organizátor a zakladateľ Svetozár Hikkel.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Súľov - Hradná 64
      • ZŠ(riaditeľ) - 0911 / 360 024 ZŠ (zástupkyňa) - 0911 / 588 002 ZŠ (zborovňa) + ŠKD - 0911 / 594 003 MŠ Súľov-Hradná - 0911 / 596 003 MŠ Jablonové - 0903 / 796 025 ŠJ vedúca - 0903 / 795 025 ŠJ Súľov-Hradná - 0911 / 626 003 ŠJ Jablonové - 0911 / 598 003
      • Súľov - Hradná 64, 013 52 013 52 Súľov - Hradná Slovakia
      • 0911 / 360 024
      • RNDr. Ján Mekiňa (riaditel@zssulov.sk), mobil: 0911 / 360 024
      • Mgr. Anna Búšfyová (zssulov@zssulov.sk), mobil: 0911 / 588 002
    • Prihlásenie