• ŠKOLSKÝ POHÁR SFZ

          • Chlapci z druhého stupňa   9. 5. 2023  reprezentovali školu  v okresnom kole školského pohára SFZ.  

             Boli to: Gajdoš Martin, Mosor Filip, Rambala Jozef, Dodek Adrián, Šípovský Peter, Hryha Michael, Majtán Marcel, Tarhaj Patrik

            Zúčastneným ďakujeme.

          • Šaliansky Maťko - celonárodné kolo

          • 21. apríla sa konal 28. ročník Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského. 

             

            Michal Hrehor získal 1. miesto v prednese slovenských povestí. 

            Tento rok sa celoštátneho kola v Šali zúčastnilo 23 recitátorov. Celoštátne kolo prebiehalo v troch kategóriách. V prvej kategórii súťažia žiaci 2. a 3. ročníka základných škôl (ZŠ), v druhej žiaci 4. a 5. ročník ZŠ a v tretej žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ.

            V porote bývajú každý rok aj významné osobnosti. Tento rok mala premiéru Ľubica Vráblicová, divadelná a dabingová herečka. „K poézii a k próze mám veľmi blízko. Ešte nevieme, aký potenciál majú v sebe mladí ľudia, ktorí sa, našťastie, venujú poézii a próze a ctia si hovorené slovo, to sa dozvieme dnes,“ povedala pre nás pred začiatkom súťaže.

            Neoddeliteľnou súčasťou súťaže je aj herečka Ida Rapaičová, pozvanie prijala aj členka Matice Slovenskej Dáša Machálová. „Ja sama som v detstve recitovávala, neskôr moderovala. Môj manžel bol spisovateľ a keďže už nie je medzi nami, nahradila som ho na súťaži v porote ja a som za to veľmi vďačná, chodím sem rada,“ vyjadrila sa k súťaži pre médiá. Súťaž si za roky obľúbil aj exprezident Ivan Gašparovič, ktorý do Šale pravidelne chodieval na celoštátne kolo a poctil návštevou aj 28. ročník súťaže.

            Hlavným organizátorom súťaže je Mo MS Šaľa a redakcia časopisu Slniečko v spolupráci s Maticou slovenskou v Martine a v Bratislave, Ministerstvom kultúry SR, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národným osvetovým centrom, mestom Šaľa a v spolupráci s regionálnymi úradmi školskej správy v sídle kraja a Mo MS na Slovensku.

            „Šaliansky Maťko síce starne, ale zdá sa nám, že sa aj zvyšuje kvalita prednesu detí. Je to vďaka učiteľom z celého Slovenska, ktorí ich poctivo pripravujú,“ zhodnotil pre nás organizátor a zakladateľ Svetozár Hikkel.

          • McDonal ´s Cup

          • Chlapci a dievčatá  sa 26. apríla zúčastnili okresného kola futbalového turnaja zmiešaných družstiev

            McDonal ´s Cup.

            Turnaja sa zúčastnilo sedem družstiev. Po vzájomných zápasoch získali naši mladší žiaci 4. miesto.

            Ďakujem za reprezentáciu školy a blahoželáme.

            Veľké ďakujem patrí aj trénerovi  nášho tímu Mirkovi Hrehorovi.

          • ENGLISH STAR

          • Dňa  27.04. 2023 sa konala na našej škole súťaž v anglickom jazyku. Je to medzinárodná súťaž pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

            Zúčastnilo sa 36 žiakov - z 3. až 9. ročníka, organizátor súťaže poskytne vyhodnotenie v júni.

             

          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti svetového Dňa Zeme nám žiaci navštevujúci ŠKD spolu s pani vychováveteľkami prichystali milé prekvapenie, ktoré nás vítalo ráno pri ceste do školy.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            ​​​​​​​

            Žiaci 8. ročníka zorganizovali  zaujímavé aktivity pre  deti prvého i druhého stupňa ZŠ, ktoré sa niesli v znení hlavnej myšlienky tohto významného dňa.

            Konala sa i prednáška s Máriou Michalčíkovou, ktorá ju obohatila netradičným prekvapením. Do priestorov školy zavítalo mláďa muflóna - Zorka. Naša lektorka pútavou formou poskytla deťom  zaujímavé informácie o živote v lese a o jeho obyvateľoch.

            V závere dňa deti vyčistili i jednotlivé úseky v priestoroch školy.

          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa na našej škole uskutočnila akcia  pri príležitosti „ Dňa narcisov“.

            Zbierka sa konala počas celého dňa v priestoroch školy, počas ktorého žiačky 8. ročníka chodili po triedach. Každý, kto si narcis pripol na svoj odev – vyjadril podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky sme pomohli zozbierať finančné prostriedky na  pomoc chorým pacientom a ich rodinám v sume 174,20 €.

             Každému, kto prispel, veľmi pekne ďakujeme.

          • Úspech v krajskom kole matematickej olympiády

          • V krajskom kole matematickej olympiády v kategórii Z9 nás reprezentovala

            žiačka 9. ročníka Zuzana Backová.

            V konkurencii 41 súťažiacich sa umiestnila na 9.-11. mieste. Získala 20 bodov z možných 24 bodov, a tým sa stala úspešnou riešiteľkou.

            K úspechu jej srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa šťastia na prijímacích pohovoroch.

          • Úspechy našich žiakov

          • Okresné kolo matematickej olympiády

            V okresnom kolo matematickej olympiády v kategóriách Z7 a Z8 nás reprezentovalo šesť žiakov.

            Úspešní riešitelia:

            Kategória Z7

            1. miesto _ David Bezdeda

            Kategória Z8

            1. miesto _ Marián Backa

            2.-5. miesto _ Soňa Čičková

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Okresné kolo v Pytagoriáde

            Okresné kolo Pytagoriády sa uskutočnilo v dňoch 20. a 21. marca.

            I tu máme úspešných riešiteľov a to nasledovne:

            Kategória P3

            11.miesto _ Branislav Tarhaj

            15. miesto _ Michal Hrehor

            Kategória P4

            7. miesto _ Dominik Galo

            10. miesto _ Jakub Galo

            Kategória P7

            3. miesto _ David Bezdeda

            Kategória P8

            10. miesto _ Soňa Čičková

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Tematický deň - Rastliny

          • 13. apríl je už tradične venovaný rastlinám, v kalendári významných dní dostal prívlastok 

            Medzinárodný deň rastlín.

            Vo  štvrtok  13. 4. 2023 sme preto v našej škole spolu so žiakmi spoločne prežili voňavý a farebný deň, ktorého nosnou témou boli RASTLINY. Každý z vyučujúcich hravo a pútavo vložil do svojej vyučovacej hodiny  zaujímavú informáciu o rastlinách, počítali, kreslili, čítali, písali  či spievali sme o kvetoch, stromoch, trávach. Deti spoznali netradičné cudzokrajné druhy zo sveta flóry, objavili kúzlo liečivých rastlín, súťažili v kvízoch o známych či neznámych rastlinách.

            Deťom sme ukázali, že s rastlinami sa nemusia stretnúť len v biológii či prírodovede. Žiť spolu s nimi a chrániť ich je našou každodennou povinnosťou.

          • Mesiac s knihami

          • Mesiac marec je už tradične venovaný aktivitám, ktoré podporujú záujem detí o beletriu, čítanie, prácu s textom. Žiaci  2. stupňa na hodinách literatúry v spoločných besedách o prečítaných knihách predstavili svojím spolužiakom svoju naj... knihu. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavého a poučného o knihách najstarších, najmilších, najväčších či najmenších. Deti sa predstavili ako dobrí rečníci, pri besedách boli asertívni, navzájom sa dokázali počúvať, kládli si zaujímavé otázky. Odpovede niektorých nás prítomných milo prekvapili.

            Najstarší žiaci našej školy predviedli svoje komunikačné schopnosti mladším kamarátom. Svoju aktivitu nazvali: Veľkí čítajú malým. V dvojiciach navštívili každú triedu a porozprávali im o knihách i dôležitosti čítania. Pripravili si pre nich rôzne aktivity:  jazykolamy, skladanie rozstrihaných častí textu, ukážky kníh... Zaslúženou odmenou pre nich bola motivačná záložka do knihy, ktorú si môžu žiaci vymaľovať.

            Vo 4. ročníku si žiaci vytvorili čitateľský kútik, kde prezentovali svoju obľúbenú knihu, urobili netradičnú dramatizáciu rozprávky „O repe“ pre mladších žiakov, súťažili v literárnych kvízoch hry Milionár a vytvorili si záložky do kníh. Nakoniec vyhotovili projekty na tému „Moja kniha“ a vypracovali pracovný list, kde ohodnotili doteraz prečítané knihy.

            Zrealizované aktivity v 2. ročníku:

            Na začiatku každého čítania sme čítali vlastnú knižku. Vytvorili sme si skladané záložky, súťažili v čítaní neznámeho textu o najrýchlejšieho čitateľa a čitateľku. Zahrali sme si hry „Vykonaj povel“ a rozprávkové pexesá. Čajové posedenie sme spojili s počúvaním rozprávky a kvízom o najlepšieho poslucháča. Na záver sme si vytvorili vlastné knižky.

            S prvákmi sme sa rozprávali o ich obľúbených knihách, niektoré si deti doniesli do školy a predstavili ich spolužiakom. Spoločne sme si vyrobili záložky do kníh.

          • Návšteva JRD Súľov

          • Jahňatá na jar boli odjakživa symbolom Veľkej Noci a poľnohospodárstva.

            Naši žiaci navštívili JRD Súľov, kde sa mohli potešiť malými jahňatami, dokonca jedno chytiť a pohladkať.

          • Zápis do 1. ročníka

          • „ Do školy sa teším, teším,

               už ma to tam ťahá...“

                  Tak si možno pospevovali aj predškoláci, ktorí 3. apríla 2023 kráčali na zápis do 1. ročníka ZŠ. Zvedavosť, ale aj určité obavy, čo ich v tento veľký deň v škole čaká, sa dala ľahko vyčítať z ich tvárí. Všetkých prítomných predškolákov, ich rodičov a ostatných hostí krátkym programom privítali naši žiaci Kristínka Kamasová a Miško Hrehor. Za doprovodu pani učiteliek z 1. stupňa a pani vychovávateľky sa deti odobrali do pripravených tried. Hravou formou v nich plnili rôzne úlohy, pri ktorých ukázali svoje nadobudnuté zručnosti a schopnosti. Všetci svoj výnimočný deň zvládli výborne. Na pamiatku si domov odniesli svoju prvú žiacku knižku, pamätný list a malé darčeky.

                                                                             Na všetkých budúcich prvákov sa tešíme v septembri 2023!

          • Zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom roku 2023/2024

          • VÁŽENÍ RODIČIA!

                       Na základe Všeobecne záväzného nariadenia obce Súľov-Hradná č. 1/2020* a v súlade s Usmernením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky k zápisu a prijímaniu detí na plnenie povinnej školskej dochádzky (pre šk. rok 2023/2024) uvedenom na https://www.minedu.sk/data/att/25834.pdf  Vám oznamujeme, že

             

            ZÁPIS PRVÁKOV do našej školy sa USKUTOČNÍ

            3. apríla 2023 (pondelok) o 15:00 hodine

            TRADIČNÝM SPÔSOBOM, aký poznáte – stretnutie rodičov, pedagógov a budúcich

            prváčikov v budove školy.

             

            Na plnenie povinnej školskej dochádzky sa zapisujú deti, ktoré dovŕšia 6 rokov31. augustu 2023 (vrátane). Taktiež deti, ktoré mali odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok. 

             

            Pred zápisom do 3. apríla 2023 odporúčame vyplniť

             ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU uvedenú na našej webovej stránke školy.

             

            V deň zápisu je potrebné priniesť:

             

            Rodičia / zákonní zástupcovia dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, spolu s prihláškou doložia aj písomné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

             

          • Deň učiteľov

          • Prajeme Vám krásny deň učiteľov,

            ďakujeme všetkým učiteľom, pedagogickým, nepedagogickým zamestnancom za ich prácu.

                         Neúnavní, trpezliví,

                         opravujú hrubky, chyby.

             

                                               Vzdelávať je umenie,

                                               každý z nich to dobre vie.

             

                                                                   Preto učia deti s láskou,

                                                                   netrápia sa žiadnou vráskou.

             

                                                                      VŠEKO NAJLEPŠIE KU DŇU UČITEĽOV

          • Environmentálna výchova v ŠKD

          • V pondelok 27.3 pripravili pani vychovávateľky deťom prekvapenie. Školský klub detí navštívili dve sovičky. Fufi a Fifi pozorne sledovali zvedavé deti. Sokoliarka Bc. Gáliková oboznámila deti so životom sovičiek na území Slovenska. Deti si mohli pozrieť aj rôzne druhy parožia, vzorky drevín, rastlín. So záujmom počúvali a nedočkavo čakali na pohladenie sovičiek. Sovičky sa deťom odmenili pokojným pohľadom a našuchorenými pierkami.

          • Klokan

          • Matematiký klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. 27. marca sa opäť žiaci našej školy zapojili a matematicky klokanili. Držíme palce riešiteľom až sú uspešní.

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Dňa 24. 3. 2023 sa CVČ v Bytči konalo tohtoročné okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Recitátori a recitátorky si zmerali sily so svojimi konkurentmi v prednese poézie i prózy. Našu školu reprezentovala Kristínka Kamasová, Adrián Dodek, Karina Bučová a Michaela Búšovská. Teší nás, že hoci bola cesta k úspechu plná prekážok, priniesla zaslúženú odmenu. Adrián Dodek, žiak 6. ročníka, získal krásne 3. miesto. Výhercovi srdečne blahoželáme a ostatným ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu našej školy.

          • Deň vody v našej škole

          • Svetový deň vody (22.marec)  je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou.

            Myšlienka tohto medzinárodného dňa siaha až do roku 1992.

            Hlavnou témou Svetového dňa vody 2023 je urýchlenie zmien na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Celosvetová kampaň v duchu hesla „Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“ motivuje ľudí, aby začali konať, povzbudzuje nás všetkých ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou.

            Prečo práve kolibrík?


            Starodávny príbeh o kolibríkovi opisuje ako ľudia reagujú počas krízy. V lese vypukol požiar, všetky zvieratá v panike utekajú a so smútkom sa bezmocne prizerajú ako plamene pohlcujú celý les. Len malý kolibrík neúnavne prelieta nad ich hlavami tam a späť. Väčšie zvieratá sa kolibríka pýtajú, čo robí. „Lietam k jazeru a nosím vodu v zobáku, aby som pomohol požiar uhasiť.“ Ostatné zvieratá sa mu len smejú a hovoria: „Ty nemôžeš uhasiť požiar!“ Kolibrík odpovedá: „ Robím, čo môžem.“


            Malý kolibrík prispieva svojou trochou k riešeniu problému. Sám je tou zmenou, ktorú chce vidieť vo svete. Každý z nás môže svojou trochou prispieť k riešeniu veľkého problému.

            V piatok  24.3.2023 žiaci 7. ročníka zorganizovali Deň vody v našej škole. Po relácii v školskom rozhlase navštívili malé skupinky siedmakov všetky triedy. Žiaci súťažili v ochutnávke niekoľkých druhov nápojov, naučili sa poskladať papierového kolibríka. Každá trieda si pri tejto príležitosti vytvorila vlastný obrázok s témou vody, ktorý bude zdobiť dvere jednotlivých tried.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Súľov - Hradná 64
      • ZŠ(riaditeľ) - 0911 / 360 024 ZŠ (zástupkyňa) - 0911 / 588 002 ZŠ (zborovňa) + ŠKD - 0911 / 594 003 MŠ Súľov-Hradná - 0911 / 596 003 MŠ Jablonové - 0903 / 796 025 ŠJ vedúca - 0903 / 795 025 ŠJ Súľov-Hradná - 0911 / 626 003 ŠJ Jablonové - 0911 / 598 003
      • Súľov - Hradná 64, 013 52 013 52 Súľov - Hradná Slovakia
      • 0911 / 360 024
      • RNDr. Ján Mekiňa (riaditel@zssulov.sk), mobil: 0911 / 360 024
      • Mgr. Anna Búšfyová (zssulov@zssulov.sk), mobil: 0911 / 588 002
    • Prihlásenie